Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alufelni és a króm felni tisztításáról

2011.04.27

Az alumínium felni tisztítása, polírozása

Az alufelnik vagy más néven könnyűfém felnik anyaga a különböző alumínium és magnézium ötvözeteknek köszönhetően szerkezeti szilárdság és mechanikai ellenállás tekintetében sok esetben erősebb az acél felniknél. Ennek köszönhetően nem csak személyautóknál, hanem nagy tömegű terepjáróknál, transzportereknél, buszoknál és kamionoknál is alkalmazhatóak.

A könnyűfémek csoportjába tartozó alumínium egy könnyen megmunkálható, puha fém. Az alufelni felülete egyenetlen, polírozása során legfőképp az öntési hibákat kell eltüntetni. Ezt követően olyan felületet képezni rajta, amely képes a ráeső fényt teljes egészében visszaverje. Az alumínium felni króm felnivel szemben sérülékenyebb, viszont könnyebb és sokkal olcsóbban beszerezhető.

Sérülékenységére való tekintettel odafigyelést igényel az alufelni tisztítása: kerülni kell a mély karcok kialakulását, ezért nem szabad szárazon törölgetni. Bő vízzel le kell öblíteni, tiszta (100%-os pamut alapanyagú) ronggyal szárazra törölni. Ez azért fontos, mert a csapvízben oldott só van, ami nagyon hamar megmarja az alumíniumot, és foltokban kifehéredhet. Ha valami olyan szennyeződés éri, amit a víz nem old fel, akkor észter vagy nitro hígítós ronggyal kell azt áttörölni.

 

Néhány további tanács:

  • színes fényezésű, vagy polírozott felületű alufelnit első sorban dezent_alufelni.jpgnyári használat esetén érdemes választani;
  • téli használatra egyszerűbb ezüst, vagy magas fényű ezüst szín választását javallott. A téli felni kiválasztásánál azonban nem csak a fényezés fontos, de arra is figyelni kell, hogy robosztusabb dizájnú, többnyire ötküllős modellt válasszunk, mely a hóban öntisztulóbb, és mechanikailag is ellenállóbb a téli útviszonyokkal szemben;
  • a téli időszakban előfordul, hogy sóval orvosolják az utak csúszósságát, ezért a polírozott felnit április és november között érdemes az autón hagyni;
  • az autómosóban csak kézi mosót javasolt használni, és azt is csak tiszta vízzel, mert a mosóhab olyan szereket tartalmaz, amelyek megsértheti a felni felületét;
  • ahol nagy mennyiségben éri a fékpor a felnit, érdemes wax-szal felkenni, abból is természetesen olyannal, amely nem tartalmaz csiszolószemcsét.

 

linkajánlás:

Ötletek, információk az alufelni beszerzése előtt.

Rengeteg, felnivel kapcsolatos link.

 

 

Az alufelni tisztítása

 

 

 

A króm felnik tisztítása

Eltorque_krom_felni.jpgső körben tisztázni kell, hogy króm felnivel vagy polírozott alufelnivel van-e dolgunk. A króm fénye nem lesz tompább, és ha rozsdásodni kezd, . A króm egy magas olvadáspontú, nehezen megmunkálható fém.

A krómfelnit és a gumit magas nyomású vízzel érdemes letisztítani, de akár egy egyszerű víz spriccelő is megteszi. Ezt követően autósamponos vízbe mártott szivaccsal kell letörölni a szennyeződést. Miután vízzel leöblítettük, krómtisztító segítségével el lehet távolítani a makacsabb lerakódásokat, majd fényesre kell dörzsölni a felületet. Ezt követően jöhet egy vékony réteg wax, hogy a kerék helyett ahhoz ragaszkodjon a por és a piszok, ezáltal legközelebb könnyebb lesz letisztítani a felnit.

 

 

A krómfelni tisztítása

 

linkajánlás:

Exkluzív amerikai krómfelnik.