Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áremelkedés és élénkülő kereslet a gumiabroncs piacon

2011.06.29

Lendületben a gumiabroncs-kereskedelemben

2009-ben szinte valamennyi gyártó eladáscsökkenést jelentett be (a Hankook kivételével), míg a 2010-es adatok szerint a folyamat megfordult: az elmúlt évben már valamennyi jelentősebb gumigyártó cég emelkedést tapasztalt az értékesítésben. A jelek szerint a fejlődés nem bizonyult tiszavirág életűnek: pár hete a Continental bejelentette, hogy megrendelései jelentős mértékben élénkülnek, és ezért ebben az évben tizedével, 124 millió darabra emeli termelését. Éves szinten korábba soha nem fordult elő, hogy a gyártóóriás ilyen mennyiségű gumiabroncsot állított volna elő. A Continental mellett a Michelin is maximális kapacitással termel, de a jelek szerint ez sem elegendő. Úgy tűnik, hogy a gyártók jelentős mértékben alulbecsülték a piaci igényeket.

 

Kevés a gumi a nemzetközi piacokon

A gumiabroncs-kereskedelem lendülete valószínűleg annak is köszönhető, hogy jelenleg nagyon kevés a gumi a piacon. A kereslet jelentős részét az Egyesült Államokban a gépjárműgyártók teszik ki, akik elképzelhető, hogy hamarosan másodkézből lesznek kénytelenek beszerezni a szükséges gumiabroncsot, mivel a közvetlen beszerzés készletei jelentős mértékben megcsappantak.

 

Hiányzó gumiabroncsok...

 

Mi az oka a hiánynak?

2006-2007-ben 4 nagyobb amerikai gumiüzem is bezárt (ez mintegy 71 millió gumival kevesebbet jelentett éves szinten), és a költségek optimalizálása érdekében a gyártók Kína felé kezdtek kacsingatni. Az Obama kormány azonban védőintézkedéseket hozott a kínai beszállítások ellen, minek következtében ideiglenesen sikerült megtartani a helyi alkalmazottak munkaviszonyát, viszont jelentős űr keletkezett a kiszolgálás terén.

 

gumiabroncs_planker.jpg

 

 

Tovább emelkednek a gumiabroncs-árak

 bridgestone_gumi.jpgAz elmúlt évben a gumiabroncsgyártók a nyersanyag és az energia árának drasztikus mértékű emelkedése miatt negyedévente jelentettek be újabb áremelést. A növekvő kereslet mellett sajnos a jelek szerint ez a tendencia is tovább folytatódik: a Bridgestone számottevő mértékű áremelésre készül Európában. Júliustól a személyautó, kishaszonjármű és motorkerékpár abroncsok ára nagyjából 5 százalékkal fog emelkedni, ami valószínűleg a hazai gumiabroncs árakban is meg fog jelenni. A nyersanyagok árának növekedése pedig természetesen hatást gyakorol az új gépjármű árakra is.

 

 

források:

Világgazdaság

The Car Connection

 

Ajánlott link:

Autoguminet - gumiabroncsok