Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időben gondolni a nyári gumiabroncsra

2011.01.31

Téli gumi helyett nyári gumi

Előfordul, hogy egyesek az elhasznált, a következő szezonra már alkalmatlan téli gumival közlekednek tavasszal is. A téli gumiabroncs használata 7-8 Celsiusos levegő-hőmérséklet fölött már nem javasolt, hiszen az annál melegebb közegben a téli gumi fokozottabb terhelésnek van kitéve, és sokkal gyorsabban elkopik.  Ráadásul balesetveszélyesebb a téligumi nyáron, mivel a téli abroncs futófelülete nagy melegben felforrósodhat, ilyenkor felkeményedik, és gyorsabban elveszti a tapadását. A tapadás elveszítésével jelentős mértékben megnövekedhet a fékút.

A nyári gumi felszerelés előtti átvizsgálása

A betárolt nyári gumit érdemes körültekintően átvizsgálni, és célszerű az ellenőrzést szakemberrel végeztetni. A gumis szakember a garnitúra centrírozás ("valamilyen forgó alkatrésznek, például a gépkocsi kerekének a kiegyensúlyzása") során apró nehezékkel, ún. keréksúllyal látja el a kerekeket, hogy azok egyenletesen forogjanak, és ezáltal a használat során egyenletesen kopjanak. Ráadásul a szakértő szemek hamarabb észreveszik a gumiabroncs vagy a felni esetleges apróbb sérüléseit, amik később komolyabb gondot okozhatnak.

A megfelelő váltóméret jelentősége

Új gumi garnitúra vásáa gumiméret adatai, a váltóméret kalkulátor használatarlása során érdemes először eldönteni, hogy változtatni akarunk-e a gyári felniméreten, vagy megfelelő az autó gyári garnitúrája. A gumiabroncs falán szereplő paramétereket egyeztetni kell a felni adataival, és természetesen a gépkocsi specifikációjával. Ha a gyáritól eltérő méretű felnit szeretnénk használni, fontos, hogy a gyári váltóméretek közül válasszunk, hiszen egy rossz méret komoly gondot is okozhat. A kisebbik gond az, hogy az autó kilométerórája nem a valós értéket mutatja, hiszen minden autó a kerékgarnitúra átmérőjéhez képest határozza meg a sebességet. Komolyabb problémát okozhat, hogy egy esetleges baleset után a kárfelmérő lejegyzi az adott kerék méretét, és később összehasonlítják, hogy egyezik-e a gyárilag megadott méretekkel. Ha nem egyezik, akkor a kár megfizetésétől is elállhat a biztosító. A helyes váltóméret kiszámításához számos weboldalon találhatunk gumiabroncs váltóméret kalkulátor alkalmazást.